NBL TERUGBLIK 2021 // INTERVIEW DEWI & JAÏR

dec 30, 2021

De mic is langs geweest bij twee van de NBL core-team members Dewi van Maaren & Jaïr Franken. We blikken samen met hun terug op 2021, waar ze allemaal mee bezig zijn geweest en wat er nog gaat komen…

Terugblik

Jaïr: In 2020 weet ik nog dat wij als organisatoren heel hoopvol waren voor 2021. Zo van, volgend jaar mag er vast meer. Maar hoe het echt allemaal ging verlopen konden we van tevoren nooit voorspellen. Normaal organiseren we in een jaar zo’n 10 events, door de wisselende maatregelingen waren het er maar 2. En dat is lastig, want ja, hoe minder events, hoe minder je over de Olympische ranking kunt zeggen. Begin 2021 hebben we nog wat dingen uitgezet, zoals het online symposium, online workshop, dat was wel tof! In de tussen tijd zijn we in 2020 en 2021 bezig geweest met de professionalisering slag in onze interne organisatie. Opeens was er ruimte om stil te staan bij onze koers. Ook was er ruimte om op een ander niveau te investeren in relatiebeheer. Daardoor heb ik nu het gevoel dat NBL op een ander niveau is gegroeid ondanks dat we minder events hebben georganiseerd.

Dewi: Voor corona werd NBL vooral gezien als evenementenorganisaties. Tijdens corona heeft er een verschuiving plaatsgevonden. We zijn breder gaan kijken en zijn in bepaald opzicht veel meer een kenniscentrum geworden. Hier komen mensen samen en delen hun kennis over onze scene. Dit is een enorme meerwaarde naast de events!

Bouwen aan een solide foundation

Dewi: In 2016 is NBL begonnen als relatief kleine organisatie, binnen no time gingen we door een zakelijke ontwikkeling. Sinds eind 2018 zijn we officieel een stichting met een 4-koppig bestuur en zitten we in de BCB van gemeente ‘s-Hertogenbosch. We hebben grote stappen kunnen maken waardoor verschillende fondsen nu achter ons staan. Zoals Jaïr al noemde hebben we het afgelopen jaar flink geïnvesteerd op onze organisatiestructuur. Zo namen we een coördinator aan voor het project ‘ The Floor is Yours’. Ook trokken we extra freelancers aan op gebied van marketing & communicatie en fondsenwerving.

Jaïr: Een gros van onze concepten liggen al sinds 2016 klaar. Sommige zijn relevanter dan ooit. Maar een wijze les die ik geleerd heb is dat we niet te snel moeten groeien. Je moet altijd een ontwikkelingscyclus meenemen! In 2020 wilde we heel erg graag uitbreiden met onze events. Maar ergens was dat een behoorlijke uitdaging. Onze samenwerkingspartners zitten namelijk verspreid over het hele land. Omdat ze niet bij ons op kantoor zitten is het logistieke gezien soms best lastig om iedereen voor alle events tijdig geactiveerd te krijgen.

Toekomstvisie

Dewi: Ik vind het heel belangrijk dat we dicht bij de essentie blijven, dicht bij onszelf en dat is dicht bij de scene. Wij zijn een organisatie die de scene faciliteert. Als NBL zijn we niet rigide in het bedenken van concepten. We bewegen juist flexibel mee op de behoeftes van de community. NBL bestaat nu al 5 jaar, daar ben ik best trots op! We krijgen steeds meer bestaansrecht.

Jaïr:: Ik kan me daar me daar ook in vinden! Onze visie is heel duidelijk: wij zijn er voor het hele ecosysteem van de Breaking community. Die willen we met NBL tot de max. faciliteren.

Dewi: Mijn droom zou zijn dat we een gestructureerde manier van het opzetten van events kunnen aanhouden die voelbaar is in het hele land. Een structuur die het mogelijk maakt dat Breaking tot in de kleinste gehuchtjes in Nederland bekend is. Dat iedereen overal de kans en mogelijk heeft ‘verliefd’ te worden op deze cultuur.

Jaïr: Mijn droom zit vooral in het stukje professionalisering. Ik heb nooit kunnen solliciteren op functie als producent voor Break events, maar ik hoop dat de volgende generatie dat wel zou kunnen. Verder hoop ik dat je als top Breaker in de toekomst volledig zou kunnen leven van je art form. Een moeilijk puzzel om waar te maken, maar daar is wel mijn droom! Als ik terugkijk op het afgelopen jaar voelt het alsof wij de allereerste babystapjes hebben gemaakt om dit op termijn mogelijk te kunnen maken.